Podporuje nás:

Královéhradecký kraj
MŠMT
ČRDM
obce Dolany
Obec Dolany
Chvalkovice a Říkov
Podporuje nás

Bambiriáda 2012 Praha

(29.5. 2012)

Bambiriáda Praha 2012 počtvrté

1.Letošní Bambiriádu v Praze s podtitulem „nadšení a zkušenost“ lze shrnout jako neuvěřitelnou, nezapomenutelnou a pro nás všechny plnou zážitků. Naše vzpomínky začínají již na místě Bambiriády při2. stavění a samotné přípravě šapita a týpí pro čtvrteční slavnostní zahájení této akce. Podtitul „nadšení a zkušenost“ jsme si symbolicky přenesli i do naší prezentace LLM. Nadšení i zkušenost byly zosobněny stromy. První z nich, mladá břízka, se symbolicky vztahovala k nadšení. Zkušenost se odrážela v statném starém stromě (pahýl). Návštěvníci Bambiriády měli možnost využít těchto symbolických stromů k plnění tajných přání. Ale jen tak, že mladý človíček své přání směl pověsit 3.jen skrze dospěláka a naopak. Samozřejmě nechyběla v šapito tradiční ukázka rozdělávání ohně křesáním a třením dřev či návštěva stylově vybaveného týpí. Kde i samotné povídání o indiánském životě či výrobcích „odzbrojilo“ návštěvníky na dlouhou chvíli. Údiv, obdiv a zájem z řad malých i velkých návštěvníků byl veliký. Pro mladší generaci bylo vše nové neznámé dobrodružství4. a pro dospělé, převážně seniory, krásnou vzpomínkou na mladá léta strávená v přírodě. A výroba váčku s vonnými bylinkami dotvořila voňavou vzpomínku na LLM, na nás. Ale naše zážitky sahají mnohem dále za brány Bambiriády. Co taková prohlídka Národního divadla v Praze? To byl krásný, poučný a zajímavý zážitek. Všechna ta historie divadla na nás dýchala ze všech stran. Fotografie a busty známých umělců, herců, architektů, básníků…nástěnné malby předních výtvarníků. No jé je. Ze všech těch krás jsme nespustili oči. A vidět 11.Prahu z nejvyšších míst Národního divadla bylo nezapomenutelné.
Tento zážitek hned střídal další v podobě návštěvy výstavy The Human Body na výstavišti v Holešovicích. Nepopsatelné, pozoruhodné a ten, kdo neviděl, neuvěří. Dny plné těchto zážitků se pomalu chýlily ke12. svému konci, začal víkend a sobota se překulila do druhé poloviny. Návštěvníci opouštěli plni dojmů brány Bambiriády a my jsme se také po celém dni uchýlili k očistě (veřejné osmácké sprchy u Rybky) a kručení v bříšku zahnali pozdní fenomenální hostinou. Záhy na nás vykukovala již neděle a s sní loučení, balení a cesta z Prahy domů.
Takže už jen zbývá velké poděkování Matějovi, Kemovi, Kaťuli a Markovi za pomoc při křesání a tření dřev. Píšťalce, Oslíkovi, Gnašce a Pýžovi za váčky. Jehličce za stříhání látek a kůží. Zi za úžasnou vítací osůbku. Martinovi za překvapující znalosti o indiánech a velkou slovní zásobu. A Waštélakovi za možnost být, vidět, prožít, zažít a odvézt všechny ty krásné zážitky a vzpomínky. Velké díky všem. Lenka Tojnarová - Rybka

5.6. 7.8.

9.10.13.14.

15.16.17.19.

 

design and produce made by © Pavel Spálený - Yučikala Wičaša www.yucikala.net