Podporuje nás:

Královéhradecký kraj
MŠMT
ČRDM
obce Dolany
Obec Dolany
Chvalkovice a Říkov
Podporuje nás

7. mezinárodní setkání woodcrafterů

(24.8. 2014)

7. mezinárodní setkání woodcrafterů – International Woodcraft Gathering
(Kosí potok 2.8.-8.8.)

Během dvou letních týdnů od 26.7. do 8.8. se na loukách Kosího potoka vzájemně prolnuly tři akce – každoroční ligové táboření, ligový sněm a mezinárodní setkání. Abych mohla být při tom, na týden si mě šlechetně adoptoval kmen Lacerta Peta.

fotoKdyž jsem po celodenním cestování konečně dorazila na Kosák, fotov plném proudu byla zrovna soutěž v rozdělávání ohně třením dřev – muži. V mžiku je vystřídaly ženy – tomu říkám emancipace. Chvíli jsem se dívala, ale volání potoka bylo silnější. Dostala jsem pár instrukcí, kde vlastně bydlíme a kam se můžu nastěhovat. Protože na louce bylo těžce přestavěno, samozřejmě jsem vlezla do zubříku někoho jiného. No, půl dne jsem tam bydlela a nikomu to nevadilo.

Zbytek odpoledne utekl jako voda. V sedm měl začít ligový sněm, ale protože my se řídíme jednotkou woodcraft-time, začali jsme až ve čtvrt na devět. Zahájení bylo na horní louce, kde jsme se ještě jednou všichni přivítali. Průvodem jsme přešli dolů k Dance Lodge. Nejednou jsem slyšela, že takhle velký sněm ještě nebyl. Muselo se nás do kruhu namačkat snad 250! Oheň se třel dřevy v životní velikosti. Na každé straně stáli tři zástupci různých národností a tahali za provaz, čímž napodobovali luk. Velice zajímavá podívaná. Kvůli zahraničním účastníkům se celý sněm překládal do angličtiny. Některé překlady byly vskutku kouzelné. Letošní sněm byl výjimečný i tím, že nás svou přítomností poctila Julie Seton, vnučka E.T. Setona. V jednom ze slavnostních okamžiků věnovala Lize pečetidlo svého děda.

fotoV neděli ještě přijel zbytek mezinárodních účastníků, takže skupina cizinců čítala zhruba 50 lidí z Izraele, Anglie, Kanady, Ameriky, Švédska, Německa, Polska a, chcete-li to započítat, ze Slovenska. Protože byl konec prvního táborového týdne, někteří lidé z Čech odjeli, takže se louka malinko uvolnila.

Následující týden se poklidně prolínal program ligového táboření i setkání. Všichni jsme se vzájemně poznávali, předávali zkušenosti, užívali si sluníčka...prostě pohoda v civilizací zapomenutém údolí.foto

Každý den večer se v Dance Lodge rozdělal oheň, sedělo se a povídalo. První večer se zpívalo s kytarou – kvůli zahraničním účastníkům převážně anglicky. V úterý nám naši Izraelští přátelé odpovídali na všechny všetečné otázky o jejich zemi a organizaci. Ve středu jsme jeli na výlet do Bečova nad Teplou, kde jsme měli VIP prohlídku hradu i zámku. Večer nám potom Julie přečetla zápisky své babičky (manželky E.T Setona), které si pořídila během jeho návštěvy v ČSR v prosinci roku 1936, a své matky z opětovné návštěvy ČR v devadesátých letech. Poslední večer se pak pod vedením Logana konala debata o budoucnosti a potenciálu woodcraftu ve světě.

Sedm táborových dní uběhlo jak voda a my najednou stáli v kole, zpívali na závěr modlitbu kmene Omaha a tiše doufali, že následující tři roky do dalšího mezinárodního setkání uběhnou co nejrychleji a nejlépe.

 

Zi

Foto - Okeya

design and produce made by © Pavel Spálený - Yučikala Wičaša www.yucikala.net